Ik ben boos maar weet niet waarom

Waarom ben ik eigenlijk zo boos?

Boosheid lijkt vaak een reactie te zijn op iets dat plaats vindt op een bepaald moment. Iemand zegt bijvoorbeeld iets over je dat onterecht is en je wordt er boos over omdat je het als onterechte kritiek ervaart. Je kunt waarschijnlijk zelf een aantal voorbeelden noemen waarvan je weet dat zij boosheid in jou veroorzaken. Boosheid is een emotie die zich wil ontladen. Als het niet op de juiste momenten wordt ontladen, stapelt de emotie zich op en zal het zich explosief gaan gedragen. Boosheid is een menselijke en legitieme reactie zolang het niet destructief voor jezelf en anderen is; het is een vurig deel van ons zijn dat vraagt om acceptatie en aandacht. je kunt veel over jezelf leren kennen als je je boosheid begrijpt.

Boosheid als zelfbescherming

Voor een klein kind zijn gevoelens als frustratie, verdriet en machteloosheid erg moeilijke emoties om mee om te gaan. De jonge ziel heeft onvoldoende middelen om zich op een goede manier te wapenen tegen de gevoelsgolven die deze emoties veroorzaken. Terwijl er ook zoiets bestaat als natuurlijke boosheid, vormt zich in het jonge kind tegelijkertijd een beschermende laag om de oorspronkelijke emotie heen. Die laag zorgt ervoor dat het kind te heftige emoties minder of zelfs niet meer gaat voelen. Het kind heeft het verlangen dat er van hem/haar wordt gehouden en wordt daar (uiteraard) op gezette tijden in gefrustreerd. Ook als het kind het gevoel heeft niet voldoende te worden gewaardeerd, zal er vanzelf een bescherming worden opgeworpen. Er ontstaat boosheid omdat het kind niet krijgt waar het recht op heeft of waar het naar verlangt.

Boosheid nader bekeken

Als we de oorzaken kunnen terugvoeren naar ervaringen in de kindertijd, begrijpen we de functie van boosheid al iets beter. Een mens verlangt naar veiligheid en geborgenheid en als deze gevoelens onbevredigd blijven, worden ze te groot en intens om te kunnen ervaren. De boosheid over het gemis wordt als een laag om het eigenlijke gevoel heengelegd waardoor we het oorspronkelijke gevoel minder of niet meer hoeven te voelen. Als we worden beledigd of bekritiseerd, heeft ons innerlijk kind het gevoel dat het niet veel waard is en niet wordt gerespecteerd. Ook verlies van controle en macht zijn gevoelens die moeilijk te dragen zijn. Onderdrukte boosheid is opgestapelde boosheid waardoor kleine en onbeduidende dingen een reactie teweeg brengen die niet in verhouding tot de impuls staat.

De bron van boosheid

Om boosheid te gaan begrijpen en accepteren moet je naar de bron, dat wil zeggen dat je erachter komt waar je boosheid vandaan komt. Je helpt jezelf het meest als je je om te beginnen niet volledig in beslag laat nemen door je emotie. Trek je terug op een rustige plek en ga naar binnen in jezelf. Als je ontspannen genoeg bent, ga dan terug naar je kindertijd om op zoek te gaan naar de gebeurtenissen die verdrietig of frustrerend waren en die boosheid veroorzaakten. Het is belangrijk om aardig voor jezelf te zijn, dus veroordeel jezelf niet. Het is integendeel belangrijk om jezelf te gaan accepteren; ook je boosheid. Zonder acceptatie van wat er is, kun je niets verwachten in de zin van ontwikkeling en verandering. Ga niet analyseren, concluderen of veroordelen. De weg naar oplossingen en verandering is een weg die wordt gekenmerkt door zelfobservatie. Als je simpelweg blijft kijken als een getuige, zal het als vanzelf het beste resultaat hebben. Misschien ontdek je wel op een dag, dat je niet meer boos wordt om iets waar je voorheen wel boos om werd. Of je gaat misschien wel merken dat je veel meer de baas bent over je emoties dan voorheen. Ze zijn dan wel zichtbaar aanwezig, maar je wordt er niet door verslonden.

Terug naar vragen over Gevoel & Emoties

Persoonlijke vragen? Chat of bel met ons.

Beschikbaar Beschikbaar
Tarotiste Tineke
Rafaela


Ing gesprek In gesprek


Ik wil gratis Engelenkaarten & meer
Info