Hoe kom ik van mijn onzekerheid af

Onzekerheid gaat gepaard met een onbehaaglijk gevoel. Je vindt bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg, mooi genoeg, slim genoeg of sociaal genoeg bent. Dit zijn allemaal dingen die aangeven dat je jezelf onderwaardeert. In sommige gevallen isoleert iemand zichzelf zelfs om het gevoel van onzekerheid niet onder ogen te hoeven zien. Het is te pijnlijk en confronterend. Het goede nieuws is, dat de manier waarop je over jezelf denkt en hoe je jezelf ervaart, simpelweg niet klopt en onzin is. Daar heb je natuurlijk niet onmiddellijk iets aan, maar het is wellicht een eerste kleine stap om te komen tot een meer kloppend beeld over jezelf.onzekerheid zelfbeeld

Onzekerheid: Zelfbeeld

Misschien ben je weleens de term “zelfbeeld” tegengekomen. Het beeld dat je van jezelf hebt, heeft grotendeels vorm gekregen door je ervaringen in de eerste jaren van je leven. Als je onzeker bent, vraag je jezelf waarschijnlijk wel eens af, hoe het kan dat zoveel mensen zo overtuigd zijn van zichzelf en zo zelfbewust door het leven kunnen gaan. Stel jezelf gerust; bij de meesten is ook dit een zelfbeeld. Een zelfbeeld is niet echt, maar is eigenlijk een bedekkende jas of masker. Daarom dat ogenschijnlijk moedige mensen het in noodsituaties vaak laten afweten en schijnbaar niet moedige mensen een moed ten toon spreiden die niemand had verwacht. Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden, maar kunnen wel wat duidelijkheid scheppen over hoe onecht een zelfbeeld is. Hoe meer een zelfbeeld is aangepast aan bepaalde sociale waarden, hoe meer iemand als “normaal” wordt gezien. Aan de ene kant van dit “normale” gebied vinden we een staat die we onderwaardering kunnen noemen en aan de andere kant vinden we een staat die we overwaardering kunnen noemen.

Onzekerheid: Een vervelend softwareprogramma

Een assertiviteitstraining is een van de mogelijkheden om te leren omgaan met onzekerheid. Stel jezelf voor dat je functioneert vanuit uit een aantal softwareprogramma’s, waaronder een programma dat als titel “Onderwaardering” heeft. In dat programma zitten allerlei scripts die door een druk op de knop worden geactiveerd. In het “verbale script” zit bijvoorbeeld een zinnetje dat actief wordt als je in gezelschap bent en bang bent om de verkeerde dingen te zeggen. Als onzekerheid je dagelijks leven bepaalt, is het goed om er eens over te denken om hulp in te schakelen. Je kunt er echter ook zelf al iets aan doen. 

Onzekerheid: Affirmaties gebruiken als zelfhulp

Een goede affirmatie die je voor langere tijd dagelijks en op regelmatige tijden herhaalt, kan heel goed helpen om de scherpe randjes van je klacht eraf te schuren. Een affirmatie is een vorm van zelfsuggestie of zelfhypnose. Het is het beste om één of maximaal twee affirmaties te kiezen die bij je passen. Ook in situaties waarin onzekerheid moeilijk voor je wordt, herhaal je de affirmatie in je hoofd totdat je merkt dat je je beter voelt. Vecht niet met je onzekerheid, maar accepteer het; dat is het beste medicijn. Realiseer je dat je ook nu al affirmaties gebruikt, maar dat het negatieve affirmaties zijn die je in hun greep houden. Zet er dus positieve affirmaties tegenover en de kracht van de negatieve affirmaties zal gaandeweg verminderen. Hoewel je in dit artikel een aantal affirmatieve voorbeelden krijgt, is het ‘t beste om je eigen affirmaties te scheppen.

Mogelijke affirmaties:

Ik heb zelfvertrouwen
Ik ben positief
Ik mag er zijn zoals ik ben
Ik ben zelfverzekerd
Ik ben gelukkig

Het is erg belangrijk dat je een positief gevoel hebt bij je affirmatie, met andere woorden: Voel je affirmatie! Het gaat er niet om een ander te overtuigen of jezelf ten toon te stellen. Het gaat erom dat je jezelf beter en gelukkiger voelt. Tot slot is hier nog een oude affirmatie van C.F. Haanel uit 1912:

“Ik ben compleet, perfect, sterk, machtig, liefdevol, harmonieus en gelukkig”

Terug naar vragen over Gevoel & Emoties

Persoonlijke vragen? Chat of bel met ons.

Beschikbaar Beschikbaar
Tarotiste Tineke


Ing gesprek In gesprek
Rafaela


Ik wil gratis Engelenkaarten & meer
Info