Coördinatie en eindredactie: Francine McCaine

Aan deze nieuwsbrief werkten mee:

Christine Versluis, Peter Thijssens, Syl, Nadia

Horoscoop okt/nov

Door Francine McCaine

Ram
Je zit geestelijk goed in je vel. Je kunt heel concreet naar problemen kijken en weet hoe je deze op een zo goed mogelijke manier kunt oplossen. Je denken is daadkrachtig en doortastend, zonder daarbij het contact met je gevoel te verliezen. Dit is een tijd waarin belangrijke dingen gebeuren. Je krijgt voeling met datgene wat voor jou in het leven misschien wel het belangrijkste is en ontdekt jouw persoonlijke waarheid. Dit spiritueel ontwaken gaat samen met het heroverwegen van zaken uit het verleden en het jezelf bevrijden van overbodige (emotionele) ballast. Er is een helder besef van wie je bent en van wat bij jou hoort. Het is een proces van zingeving dat je ‘dwingt’ ergens gehoor aan te geven. Je ziet hoe je leven was, wie je nu bent en bent in staat het nieuwe te verwelkomen.

Stier
Strijd! Dat is het thema dat de komende tijd op allerlei vlakken in jouw leven de boventoon voert. In gedachten hoop je op een verzoening, maar gevoelsmatig ben je ver daarvan verwijderd. Woede, boosheid, angst of zelfs haat is wat je drijft, en dat zorgt misschien wel voor slapeloze nachten. Het goede nieuws is dat de praktijk minder onstuimig is, dan het voor jou lijkt op dit moment. Doe even een paar stappen terug, haal een paar keer diep adem in moeilijke situaties en laat je niet meteen verleiden tot een impulsieve reactie. Het enige wat je daarmee bereikt is dat men je als druktemaker of onruststoker ziet, die niet serieus genomen hoeft te worden. Deze emotionele wervelstorm zal weer gaan liggen en daarna zie je dat bepaalde dingen veranderd zijn. Het was nodig om in het onderbewuste ergens anders te komen, wat zich in je bewuste zal gaan vertalen.

Tweelingen
In je gedachten ben je heel concreet bezig met het vastleggen van bepaalde zaken en het regelen van dingen die te maken hebben met je bestaansgrond. In je beleving kan de realisatie van je wensen nog heel lang duren en je probeert manieren te verzinnen om dit te bespoedigen. De hang naar stabiliteit en zekerheid in de toekomst heeft te maken met een emotionele bezinning op het verleden en de bewustwording van zaken die daarin voor jou belangrijk zijn geweest en nog steeds zijn. Je ziet dat je een rijk mens bent en wilt investeren in verbintenissen en relaties die veel voor je betekenen. Dat doe je niet alleen emotioneel, maar ook heel concreet in je acties en handelingen. Deze houding verzekert je van een ‘thuis’ in de toekomst!

Kreeft
Je weet dat er op dit moment balans in je leven is en dat je in staat bent om goede en evenwichtige relaties met anderen te onderhouden. Je staat open voor de ideeën van anderen en deelt jouw opvattingen met hen. Vanuit dit evenwicht ontstaat bezinning. Je trekt je even terug uit emotioneel intense situaties om voor jezelf helder te krijgen waar je precies staat. Door deze nadruk op het gevoel en het onderzoek daarvan, komt er niet veel uit je handen en laten bepaalde ondernemingen en projecten even op zich wachten. Dat is helemaal niet verkeerd, want zodra er gevoelsmatig meer helderheid ontstaat, ga je vrijwel vanzelf vanuit dit inzicht leven en handelen. Je zult jezelf innerlijk en uiterlijk anders gaan manifesteren en dat zal de mensen om je heen niet ontgaan!

Leeuw
Er is sprake van nogal wat onrust. In je hoofd gaat er van alles om en weeg je wel honderd verschillende dingen tegen elkaar af. Er zijn vele zaken die je momenteel bezighouden en je weet even niet wat je ermee aan moet. Ook gevoelsmatig leidt dat tot onrust en piekeren. Je wilt veel, maar weet niet hoe je al deze dingen tegelijkertijd mogelijk kunt maken; óf ze überhaupt wel mogelijk zijn. Dat zorgt ervoor dat je maar even niet tot beslissen overgaat, en dat is heel verstandig. Wacht rustig af, laat de chaos en de onrust er maar gewoon zijn – zonder in de wanhoop te schieten – en je zult zien dat deze storm in jezelf na een tijdje weer gaat liggen. Pas dan zal de buitenwereld en wat je daar allemaal wel niet in neer wilt (en kunt gaan) zetten weer belangrijk worden.

Maagd
Je weet dat je ergens bent aangekomen; je hebt een vast punt bereikt waar je lang naar op weg bent geweest. Je hebt je ingevingen gevolgd en nu iets neergezet waar je van kunt genieten. En dat doe je dan ook: je voelt je rijk en geniet van wat er op dit moment in je leven is. Het bereiken van dit punt betekent ook dat je iets anders en vertrouwds achter je laat. Het is zowel een moment van de pijn van het afscheid, als van de vreugde van het nieuwe dat je zo graag wenste. Met deze nieuwe gevoelens en emoties had je geen rekening gehouden, maar je ervaart ze als een geschenk. Door wat je bereikt hebt, ben je veranderd en dit nieuwe zelf is nog volop in ontwikkeling. Durf deze weg te vervolgen en vertrouw op het onbekende!

Weegschaal
Er is sprake van stabiliteit en rust in je leven. In de liefde is het vrij rustig, maar je weet dat de liefde zich niet laat afdwingen en bent tevreden met wat er op dit moment is. Deze acceptatie is het begin van een veelbelovende toekomst, waarin de liefde en relaties een zichtbare vorm zullen gaan aannemen. De weg erheen is minstens even waardevol en belangrijk en dat weet je. Wat betreft carrière lijken er nogal wat obstakels te overwinnen. Misschien heb je te maken met concurrentie of met het door de bomen het bos niet meer zien. Ondanks dat het even ‘doorpoten’ zal zijn en misschien wat moeizaam lijkt te gaan, is het nodig om verder te komen. Je zult je inventiviteit en creativiteit moeten aanspreken. Achteraf zul je blij zijn dat je deze ‘vervelende’ toestand mocht meemaken, omdat je erdoor ‘gedwongen’ werd om weer een stapje verder te komen.

Schorpioen
Je neemt afstand van oude denkbeelden en merkt dat je op een nieuwe manier in de wereld staat. Meningen van vroeger zijn vervangen door begrip en ruimtelijkheid, waardoor oude onrust verdwenen is. Daar komt bij dat je intuïtie op dit moment erg sterk is. Je voelt dingen aan, maakt allerlei ‘toevalligheden’ mee en hebt misschien zelfs aan de lopende band déjà vu’s. Deze directe verbinding met een diepe gevoelslaag in jezelf geeft een sterke impuls aan het nieuwe wereldbeeld waar je je bewust van wordt. Je weet niet precies wat er verandert of hoe het komt dat alles ineens een extra verdieping lijkt te hebben en simpelweg klopt. Desondanks heb je het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt en je kunt doen wat je wilt. Deze ‘onoverwinnelijkheid’ maakt je creatief en zorgt ervoor dat er dingen uit je handen komen die je omgeving en jezelf versteld doen staan.

Boogschutter
Je wilt vasthouden aan wat er op dit moment is en bent bang om iets te verliezen wat belangrijk voor je is. Je probeert je gedrag rationeel te onderbouwen en te rechtvaardigen, vooral ten opzichte van jezelf. Maar zolang je niet wat losser wordt en letterlijk los kunt laten, is er geen enkele gedachte die uitkomst zal bieden en de situatie veraangenaamt. Laat de gedachtekunstjes liever voor wat ze zijn, en zie je angst onder ogen. Waarom stel je je emotioneel zo gereserveerd op? Waar ben je bang voor? Wat je niet hebt, kun je nooit kwijtraken. Heb wat meer vertrouwen in jezelf en in de ander.

Steenbok
Er is iets ten einde, misschien een relatie of een manier waarop je de dingen altijd ervaarde. Dat brengt de nodige reflectie en bezinning met zich mee en tevens bewustwording van waar je op dit moment in je leven bent. Je ziet wat er achter je ligt en staart naar de toekomst, terwijl je met twee benen in het heden staat. Misschien is het een moeilijke tijd, maar het is hoe dan ook nodig om verder te komen en ruimte te creëren voor wat er op je pad gaat komen. Je kunt niet meer verder op de oude manier omdat het simpelweg voorbij is. Hoewel je nog niet weet hoe nu verder of waarheen, dienen zich wel ideeën en inspiraties aan waar je mee uit de voeten kunt. Deze ideeën zijn de zaadjes voor de toekomst: geef ze voldoende voeding en licht en ze zullen uitgroeien tot de prachtigste bloemen!

Waterman
Je barst van de creativiteit en daadkracht en bent in staat je ideeën helder te verwoorden en praktisch toe te passen. Je staat stevig in je schoenen, weet waar je het over hebt en bindt anderen daardoor aan je. Emotioneel ben je momenteel sterk verbonden met iets of iemand uit het verleden en dat brengt een vleugje nostalgie in je leven. Misschien vindt er verwerking plaats van zaken die zich in het verleden hebben afgespeeld of ontdek je dat oude passies nog steeds aanwezig zijn en voldoening geven. Je voelt je goed en viert het leven. Je gunt jezelf en anderen iets extra’s en bent vrijgevig. Het leven moet soms letterlijk gevierd worden en dat is precies wat jij doet. Misschien geef je een feestje of organiseer je een intiem en bijzonder samenzijn; wat het ook is, het zal een gedenkwaardig moment zijn, waar je nog vaak en met een goed gevoel op terugkijkt!

Vissen
Je hebt de zaken in de hand en bent in staat om goed leiding te geven aan anderen en jezelf. Dit is de tijd om zaken van de grond te krijgen en om plannen te verwezenlijken. Er is een sterk gevoel voor richting en je bent overtuigd van je eigen kracht. Je weet precies hoe je de dingen het beste kunt realiseren en bent daarin zeer daadkrachtig. Dat verdient het respect van anderen. Door alles heen straal je charisma uit en weet je je omgeving met humor en charme voor je te winnen. Aan dit succes en de bewondering van de buitenwereld ligt een zeer stabiele thuisbasis ten grondslag. Op het vlak van de liefde ben je gepassioneerd en geïnspireerd. Steun en zorgzaamheid zijn er in overvloed. De uitspraak dat achter iedere sterke man of vrouw een sterke man of vrouw staat, is zeer van toepassing. De vraag is wie of wat die stevige basis voor jou is!

 

NIEUWSMAGAZINE 4, OKTOBER/NOVEMBER 2008

Kijk ook op onze website www.helderinzicht.com

De diagnose van De Nieuwe Dokters

“Iedereen is in staat zichzelf te genezen!”

Door Francine McCaine

Vage klachten, stress en vermoeidheidsverschijnselen; bijna iedereen kent ze wel. Bij zichzelf, of bij mensen in de directe omgeving. Deze klachten hebben alles te maken met onze levensstijl, ons voedingspatroon en onverwerkte emoties uit het verleden. Toch blijven we vaak op de oude manier doorgaan, waardoor de klachten kunnen overgaan in chronische klachten of zelfs ziekten. Wil Nijssen is oprichter van De Nieuwe Dokters en schreef er een boek over. Hij is van mening dat ziekte niet bestaat, maar dat wij zelf onze ziekten in stand houden. Iedereen is dus in staat zichzelf te genezen! Een interview met deze nieuwe dokter.

Op de website van De Nieuwe Dokters staat het gratis te downloaden boek met daarin informatie over reguliere en alternatieve medicijnen en therapieën die – zo is te lezen – allerlei ziekten kunnen vermijden. Het boek beschrijft zevenentwintig geestelijke stressveroorzakers en de remedie daartegen. “De zeven stappen in het boek laten je jezelf tegenkomen, waardoor je bewustzijn toeneemt en je vrijkomt van de obsessies die stress veroorzaken”, vertelt Wil. “Daardoor krijg je helder inzicht. Helder inzicht betekent namelijk dat je je bewust bent van wat je doet. Iedereen die het boek leest en in praktijk brengt, heelt zichzelf en is dus zijn eigen Nieuwe Dokter. Want als je weet waarom je iets krijgt, kun je het oplossen.”

Van angst naar leven

Wil spreekt vanuit ervaring. Na jarenlange rugklachten, raakte zijn onderlichaam verlamd. Zijn ruggenmerg bleek vol gegroeid met een tumor. De avond voor de risicovolle operatie kreeg Wil een bijna-doodervaring, of – zoals hij het zelf noemt – ‘onsterfelijkheidervaring’*: “Ik zag twee kanten van de wereld”, vertelt hij. “De energieën van overledenen die graag willen doen wat ze niet gedaan hebben, en alle levende mensen op aarde die vastzitten in afgebakende tijdzones en structuren. In één seconde begreep ik het: ik zag dat mensen hun huidige leven in stand houden uit angst voor verandering. Maar zonder verandering is er geen leven. En zonder leven, kun je niet verder groeien.”

Dat mensen hun eigen ziekten in stand houden is misschien een gedurfde, maar volgens Wil noodzakelijke stellingname. Zijn onsterfelijkheidervaring bracht hem tot dit inzicht. “Ziekte is een heelwordingsproces, waarin je leert zien wie je bent”, zegt hij. “Alles wat je overkomt, is je wens om jezelf te leren kennen. Je komt continu je eigen spiegelingen tegen; de wereld buiten jezelf is een grote spiegel voor je innerlijke wereld. Als je dat kunt voelen en beleven, dan kun je jezelf leren kennen. Dan kun je leven zonder angst, want angst is alleen maar een beperking om jezelf te zijn.”

Zelfverlossing

Om weer vrij te zijn en vrijheid te ervaren moeten woorden, gedachten en daden volgens Wil één zijn. Het lichaam beschikt veelal over een gezond regulatiesysteem, maar door onevenwichtige en negatieve woorden, daden en gedachten kan dit uit balans raken. Het onderzoeken, herkennen, erkennen en loslaten van zich herhalende negatieve en destructieve patronen is de eerste stap om het regulatiesysteem weer te versterken. Volgens De Nieuwe Dokters doen we echter precies het omgekeerde: “We willen snel van onze problemen af, terwijl zelfonderzoek tijd en inspanning kost. Symptomen bestrijden is echter niet genoeg, want je neemt de oorzaak daar niet mee weg.”

Zowel het goede als het ‘slechte’ nieuws is dus dat gezond zijn in eigen handen ligt. “Niemand kan jouw lijden voor je oplossen, of de wereld om je heen veranderen”, vertelt Wil. “Pas als je zelf verandert, verandert de wereld om je heen. Daarvoor moet eerst bewustwording ontstaan en daarbij helpen de zevenentwintig geestelijke stressveroorzakers en de zeven stappen je.” Wat ook bijdraagt aan een gezonder leven is stoppen met oordelen. Wie oordeelt over een ander, heeft het volgens Wil in feite over zichzelf: in je kritiek op anderen vind je weer de spiegeling van jezelf. “Als je niet meer oordeelt, begrijp je de ander in jezelf en dat maakt gezond en gelukkig”, aldus Wil.

De Nieuwe Dokters organiseren gratis bijeenkomsten waar de zeven stappen uitgebreid aan de orde komen. Ook zijn er films als What the Bleep do we know en The Secret te zien. Volgens De Nieuwe Dokters is het de hoogste tijd voor zelfkennis, omdat iedereen de mogelijkheid heeft om vrij te zijn maar bijna niemand dat cadeau aanpakt. Wil: “Door wat ik zelf heb meegemaakt, heb ik besloten de mensen dit te vertellen”. En de boodschap van De Nieuwe Dokters slaat aan: het aantal bezoekers van de website groeit. “Ieder mens die zich in De Nieuwe Dokters herkent, herkent uiteindelijk zichzelf weer”, zegt Wil. “Want door helder te worden, begrijp je dat je alles zelf bent en kun je een gelukkig leven gaan leiden!”

Voor meer informatie en het gratis te downloaden boek: www.denieuwedokters.nl

* Zie op de website de knop Horus en Seth voor meer informatie over ‘onsterfelijkheid’Het Tarot Alfabet

Deel 2 van 2

Door Christine Versluis

In dit nieuwsmagazine de completering van het tarotalfabet! Met de rest van de letters kun je nu elke naam of elk woord waarvan je de diepere betekenis wilt achterhalen omzetten in tarotkaarten. Je kunt met de voornaam eigenschappen, levensdoel of te leren lessen ontdekken. Je kunt het tarotalfabet ook toepassen op de naam van een bedrijf, gebouw, huisdier of wat je maar leuk en nuttig vindt om te ontdekken, er is geen grens! Hieronder mijn interpretatie van de laatste letters van het alfabet:

N Dood: loslaten, iets laten sterven, fase afsluiten, opnieuw tot leven komen
O Gematigdheid: enthousiasme, evenwicht, goed in je vel zitten, genezing
P Duivel: verplichtingen, verslaving, negatieve invloed, doemdenken, levensgebieden als vervelend ervaren, laten gaan wat niet bij je past
Q Toren: ramp, mislukking, twijfel doet je zelfvertrouwen wankelen
R Ster: motivatie, inspiratie, hoop, stralen, weten wat je waard bent, antwoorden
S Maan: innerlijk leven, angst, het onbekende, fantasie, onrealisme, mystiek
T Zon: positiviteit, geluk, gezondheid, goede inzichten, wéten, alles komt goed
U Oordeel: vernieuwing is op komst, het positieve in het negatieve zien, verbetering
V Wereld: een blije afronding, de wereld aan je voeten, alles helder zien, de cirkel is rond, een nieuwe tijd breekt aan
W: Aas Staven
X: Aas Bekers: gevoelswereld, emotie, helderzien, spiritualiteit, aanvoelen
Y: Aas Zwaarden: nadenken, zelfreflectie, evaluatie, studie, verbeeldingskracht, de wereld achter het denken en fantasie
Z: Aas Pentakels: talenten en innerlijke mogelijkheden, werk, het dagelijkse leven en allerlei middelen die je ter beschikking staan

Je kunt er via het tarotalfabet achter komen of een bepaalde studie bij je past, door de uitkomst van je voornaam te vergelijken met de uitkomst van de studienaam. Bijvoorbeeld: Jaimie uit het voorgaande artikel wil filosofie studeren. De beginletters geven hoofdzaken aan: de J staat voor de innerlijke krachtbron, de F voor jouw manier om je met de wereld om je heen te identificeren. De Hogepriester verwijst ook naar wereldbeeld. Jaimie denkt graag over alles na, verwondert zich en neemt niet snel iets voor vanzelfsprekend aan (Dwaas letter A): de studie zou dus goed bij Jaimie kunnen passen.

En hoe goed passen oprichtster Inge en Helder Inzicht bij elkaar? De opvallende overeenkomst is, dat zowel Inge als Inzicht met i beginnen. De i verwijst naar Kracht, doorzetten en geloof in jezelf. De n vertegenwoordigt de kaart de Dood: kunnen loslaten, niet in situaties blijven hangen, actief een fase kunnen afsluiten en opnieuw beginnen. Het is precies wat Inge wellicht voor ogen had bij de start van Helder Inzicht: cliënten die bellen terugbrengen naar het geloof in zichzelf, het vertrouwen in de eigen kracht en de keuze die je hebt om op elk moment zelf een fase af te sluiten en opnieuw te starten. Dit positieve gevoel wordt bevestigd door de hoofdletter H (de Zegewagen): jezelf overwinnen, tegenstellingen tot een eenheid brengen en trots op jezelf kunnen zijn. De G van Inge weerspiegelt de kaart Geliefden: keuzes maken uit liefde (voor jezelf). Het zijn meestal de levenslessen die zij ervaart en soms moeilijke keuzes, maar uiteindelijk leiden deze naar niveauverhoging in het leven. De Keizer (letter E) wijst naar de behoefte aan zekerheid, orde en overzicht en naar de verantwoordelijkheid die zij neemt.

De Aas

De laatste vier letters van het alfabet worden gesymboliseerd door de vier Azen. De Aas heeft de gehele potentie en al het positieve van de daartoe behorende reeks in zich. Een Aas is een kanskaart, altijd positief of een mogelijkheid iets aan je situatie te veranderen. Staven gaan over passie, enthousiasme en actie. Dingen ondernemen, het doen (in het aardse en je eigen leven). Een Aas in een naam of ander woord wijst vaak op iemand die kansen weet te grijpen, situaties positief kan benutten of zelf mogelijkheden kan creëren.

Een voorbeeld van de Aas in de namen Lex en Yvon: De L verwijst naar een scherpe blik of goed oordelingsvermogen (Gerechtigheid), de E naar verantwoordelijkheid en regelmaat (Keizer) gecombineerd met de Aas van Bekers: gevoelig, spiritueel en emotioneel in balans. Yvon legt de nadruk op de Aas van Zwaarden: zij denkt graag na, is oplossingsgericht en is problemen de baas. Zij raakt niet snel in paniek maar analyseert wat zich voordoet. Zij ziet de dingen helder, realistisch en rondt op tijd fases af om verder te kunnen groeien (Wereld). De O van Gematigdheid wijst naar opgewektheid en de eigenschap om als het eens minder gaat, dit snel om te keren en weer enthousiast te worden. De N (Dood) bevestigt enerzijds het talent om af te ronden (de Wereld) en anderzijds het weten dat in ieder einde een nieuw begin schuilt.

Ik wens je veel plezier en inzicht toe met het complete tarotalfabet!

www.PraktijkInzicht.come2me.nl

In het licht van de ‘waarheid’

Je geschiedenis herschrijven; je toekomst veranderen!

Door Francine McCaine

We denken vaak van alles te weten, terwijl we ons vooral baseren op (oude) overtuigingen. Deze verhalen in ons hoofd over hoe het ooit gegaan is en wat onze rol daarin was bieden houvast. Het is niet zelden de slachtofferrol die we onszelf daarin hebben toebedeeld, omdat dit het niet aangaan van de confrontatie met onszelf rechtvaardigt. Wat er ooit concreet gebeurde is vaak anders dan de betekenissen die we er toen aan gegeven hebben en waar we aan zijn blijven vasthouden. De waarheid van toen is dus vaak niet meer de waarheid van nu, terwijl we wel op die manier blijven leven. Zo onttrekken we ons soms aan de realiteit en zien we de ‘niet zo mooie dingen’ niet onder ogen. Dit zijn onze schaduwkanten, waar we vaak alleen op onbewust niveau (dromen) nog toegang tot hebben.

Niet kloppende ideeën en opvattingen gaan zich op den duur wreken in neurosen, stoornissen, spanningen, gebrek aan energie en andere klachten die zich lichamelijk uiten, simpelweg omdat de concreetheid of feitelijkheid niet onderdrukt kan worden. Zo kwam ik zelf een tijdje geleden iedere keer weer in dezelfde soort situaties terecht, om achteraf tot de conclusie te komen dat het me wéér overkomen was. Het leek bijna een kracht buiten mezelf, die me steeds weer aanzette tot hetzelfde. Ik begreep plotseling waarom sommige mensen bepaalde dingen of het aangaan van relaties uit de weg gaan: omdat ze zichzelf willen beschermen tegen het weer maken van dezelfde fouten en het dus weer gekwetst of teleurgesteld worden. Het uit de weg gaan van de concrete situaties waarin zich de dingen afspelen, neemt echter de oorzaak niet weg. De oorzaak ben je zelf. En daar kun je door een beetje zelfonderzoek al heel wat meer inzicht in krijgen.

Ik besloot de zich herhalende patronen serieus te nemen, want deze wijzen vaak op ‘blinde vlekken’ in jezelf. Ik schreef steekwoorden op waar de zich herhalende situaties me aan deden denken, en vervolgens onderzocht ik daarmee het verleden, het heden en de toekomst. Ik deed dit niet vanuit mijn ideeën of door te gaan verklaren (dit is de valkuil), maar door heel concreet te beschrijven wat ik deed (verleden), doe (heden) en wens te gaan doen (toekomst) en mijn gevoelens daarbij. Hoe ging ik bijvoorbeeld met mezelf en met anderen om? Ik liet het lezen aan iemand die me goed kent en die ik ten diepste vertrouw en vroeg om kritiek. Deze kritiek is belangrijk: het gaat om de blinde vlek in jezelf, waar je dus zelf geen of vertroebeld zicht op hebt. Met die kritiek schreef ik vervolgens verder. Tot mijn verbazing lichtte stukje bij beetje een nieuwe werkelijkheid op, waarmee ik meer inzicht kreeg in mezelf en mijn gedrag.

Jouw waarheid

Op deze manier naar jezelf kijken, is niet makkelijk. In de loop der tijd hebben we ons ‘onacceptabele’ gedrag veelal weggepoetst met het maatschappelijke glanslaagje van de moraal. Want onder ogen zien dat je een feeks, bruut, slappeling, angsthaas, manipulator of … (vul maar in) bent, is in eerste instantie ontluisterend. Toch is het juist dit (het onder ogen zien) dat je in staat stelt om op een andere manier naar jezelf te kijken, uit de slachtofferrol te komen en de toekomst op een andere manier te beleven. Het creëert nieuwe ruimte waarin je kunt zijn zoals je bent, zonder opgelegde ideeën, normen en meningen van anderen. Je eigen weg gaan, is het je durven onderscheiden van de rest. Deze acceptatie van jezelf, is de eerste stap op weg naar verandering. En dan blijkt misschien wel dat de waarheid van je ‘slechte’ eigenschappen een stuk minder ‘slecht’ is dan de moraal je altijd deed geloven.

francinemccaine.blogspot.com

De energie van het kruis als symbool

Door Peter Thijssens

Symbolen hebben een veel grotere impact dan wij denken. Spirituele symbolen, zoals de halve maan, de vijf- en zespuntige ster, het vierkant of de driehoek representeren niet alleen een bepaalde waarde op het mentale vlak, ze zijn letterlijk dat wat ze representeren. Je kunt er op mediteren en dan word je het zelf. Dit geldt ook voor mantra’s, yantra’s of mandala’s: waar je je energie op richt, dat word je.

Een van de bekendste symbolen is het kruis. De meesten van ons denken bij het kruis aan het Christus-kruis: het kruis met de (kortere) dwarsbalk op ca. ¾ van de verticale balk. Maar er zijn vele andere kruizen, zoals het gelijkarmige kruis (het ‘+’-teken), kruizen met twee of drie balken, het wervelende kruis oftewel de swastika, het schuine kruis oftewel de ‘X’, het Andreas-kruis, het Keltische kruis en de Ankh. Al deze symbolen vertegenwoordigen een specifieke realiteit: er is niets toevalligs aan.

De rechtopstaande kruizen hebben een verticale balk en een horizontale balk. De verticale balk representeert de lijn tussen de materie en de Spirit of het Goddelijke. Je zou dit het transcendente aspect van het Goddelijke kunnen noemen. De horizontale balk representeert het aanwezig zijn op een bepaalde laag van de creatie, in een bepaalde ‘wereld’. Je zou dit het immanente aspect van het Goddelijke kunnen noemen. Waar de beide balken elkaar kruisen, zegt dus iets over op welk niveau de persoon of stroming die het symbool gebruikt actief is. Bij het Christus-kruis bevindt de dwarsbalk zich op ca. ¾ van de verticale balk. De Christus-energie is dan ook actief op het boeddhische en nirvanische niveau. Vertaald naar de mens, komt dat overeen met het hart. Het hartchakra is verbonden met de Christus-energie.

Binnen het satanisme komt het omgekeerde kruis voor. De dwarsbalk zit aan de onderkant van het kruis. De meeste mensen denken dat dit puur het omgekeerde van het Christus-kruis is, net zoals Satan als tegenhanger van God of Christus gezien wordt (en zoals je het occulte pentagram hebt met de punt omhoog en het satanistische pentagram met de punt omlaag). Maar de betekenis gaat dieper dan dat. Satan als persoon bestaat niet (net zo min als God als persoon). Beide zijn ‘bedacht’ om niet zelf de verantwoordelijkheid over ons leven te hoeven nemen: we geven de macht aan ‘iets’ buiten ons. Wat het omgekeerde kruis symboliseert, is dat de levensenergie gefocust wordt op de onderste lagen van de creatie, dus op de fysieke wereld, fysieke geneugten, werelds succes, de grootste mogelijke afstand tot het Goddelijke. Het omgekeerde kruis staat voor puur materialisme en egoïsme. In feite is dat het tegenovergestelde van het Goddelijke, maar aan de andere kant ook weer niet, want het Goddelijke is aanwezig in alles en dus ook in de fysieke materie. De fysieke materie kun je misschien het beste omschrijven als het Goddelijke dat het contact met zichzelf verloren is.

Door op één van beide (of één van de andere) kruisen te mediteren, haar te visualiseren, richt je je energie op wat dat kruis representeert: boeddhisch- of eenheidsbewustzijn versus materieel bewustzijn; leven vanuit je hart versus leven vanuit je basis-chakra.

www.SoulNature.nl

Column

Vurig in mijn element

Door Francine McCaine

Ik heb de wind binnengelaten. Een frisse bries door mijn huis, mijn geest en mijn leven. De wind vertelt me verhalen, fluistert geheimen en neemt me mee naar de plekken waar ik wil zijn. Ik verwelkom hem overal waar hij is, neem hem op in mijn huid. Hoe kon ik de wind door mijn haren vervelend vinden?

Ik lig en kijk omhoog naar de donkere hemel, naar de sterren die vechten om mijn liefde. Ze nemen me op in de eindeloze ruimte, die me als kind zo vaak en lang kon fascineren. Mijn blik, nu omhoog gericht, waardoor ik me het grote mysterie herinner, het levenswonder. De weken, maanden, jaren vlogen voorbij. Zonder naar boven te kijken, de ruimtelijkheid te voelen en de bescheidenheid te ervaren. Hoe kon ik de hemel vergeten?

Ik zit bij het vuur, laat me erdoor verwarmen, voel de brandende kracht, het onstuimige verlangen, de laaiende passie. Zweet uit al mijn poriën. Een vurige reiniging van lichaam en geest. Hitte, bijna niet te verdragen. Ik buig voorover, zittend op mijn knieën met mijn gezicht in mijn armen op de natte grond. Ik kan niet anders, kniel voor moeder aarde, geef me over, modder op mijn armen en gezicht. Verbonden. Niet in gedachten, maar hier beneden. Hoe kon ik de aarde vergeten?

Ik richt mijn gezicht naar de zon, voel met mijn voeten de aarde, verlaat me in het leven en kom thuis. Diep in mijn buik, stevig geworteld in de aarde. Zoals de warme zonnestralen glimlach ik. De kleine aanwijzingen koesterend. De grootsheid. Wat meer heb ik te doen dan het leven te leven? En datgene te ontwikkelen waar ik in aanleg het meeste naar verlang. Wat meer heb ik te doen dan het vuur te leren hanteren? Want het zijn mijn passies waarmee ik mezelf alles geef, waarmee ik de wereld alles geef. Mezelf iets onthouden, betekent de wereld en anderen iets onthouden. Waarom onthield ik het leven zolang wie ik wezenlijk ben?

Mijn grootsheid is dit verhaal, de moed erin te geloven en het uit te dragen. In een besef van het meer dan woorden kunnen dragen. Het meer dat mij overstijgt en tegelijkertijd mijn wezen is. Zo concreet, dat het ons soms tot de grootste zwevers maakt en we het niet zien. Het is de schoonheid van eenvoud. Ik kom thuis in mijn lichaam, voel de lucht, het vuur, het water en de aarde. Versmolten met de natuur en de oerwijsheid van mijn ziel.

francinemccaine.blogspot.com

In the spotlight

In deze rubriek staat één van de consulenten van Helder Inzicht centraal. Zeven vragen en zeven antwoorden vormen een nadere kennismaking. Deze keer aan het woord: Christine Versluis.

1. Wat betekent helder inzicht voor jou?

Verhelderen en inzichtelijk maken. Zodra er begrip komt voor de eigen situatie is een doel bereikt. Helder Inzicht past bijzonder goed bij mij: mijn eigen praktijk draagt nu zo’n tien jaar de naam Inzicht. De uitgangspunten van Helder Inzicht zijn bijna overeenkomstig het idee achter mijn eigen praktijk. Het ontdekken van Helder Inzicht schonk inzicht in een voor mij nieuwe vorm van hulpverlening die dicht bij de mensen staat en daardoor werkt.

2. Wat is je motivatie om als consulent op deze bellijn zijn?

Dat is mijn door de jaren heen opgedane kennis en ervaring, mijn aanvoelende vermogen, het delen van spiritualiteit en het hiermee bieden van een helpende hand aan zoveel mogelijk mensen. Het vraagt een creatieve benadering om precies de juiste combinatie te maken voor een hulpvraag. Uit ervaring weet ik dat een actief luisterend oor vaak de helft of meer van het gezochte antwoord creëert. Ieder mens is uniek en elke vraag een nieuwe uitdaging om het beste te geven van wat ik te bieden heb.

3. Op wat voor manier probeer jij de bellers te helpen?

Ik luister naar het verhaal dat voor de beller zelf vaak verwarrend is en probeer dit inzichtelijk te maken en duidelijk aan de cliënt terug te geven. Ik laat mensen mogelijkheden, keuzes, ontwikkelingen en situaties helder zien, zodat er begrip ontstaat. Ik bied spirituele tools, waaruit de beller een keuze kan maken. Het toepassen leidt tot verdieping en het bespreekbaar worden van achterliggende, vaak nog onbewuste aspecten. Het mooie is dat mensen door te praten bij hun eigen wijsheid komen en een oplossing of antwoord vinden. Ik stel mezelf ‘alleen maar’ op als klankbord en geef feedback.

4. Hoe ga jij zelf met problemen om?

Humor heeft mij door heel moeilijke periodes heengeleid. Ik lach niets weg, maar lucht het op. Ik weet dat ik de problemen die ik op mijn pad tegenkom, direct moet aanpakken. Door de jaren heen heb ik geleerd problemen direct zo te analyseren, dat ze opeens veel kleiner zijn dan ze leken. Ik relativeer en neem situaties zoals ze zijn. Het is mijn overtuiging dat er overal een oplossing voor is. Ik ben een vechter en haal mijn recht, maar tegelijkertijd kan ik dingen accepteren. Accepteren is positief en bewust, waarna ik verder kan.

5. Hoe belangrijk is spiritualiteit voor jou?

Alles is spiritualiteit. Het is voor mij als ademen. Spiritueel zijn is niet iets waar je, zoals bij een hobby, tijd voor vrij moet maken om je er mee bezig te houden. Het spirituele en het aardse bestaan gelijktijdig: je bent altijd in beide energieën. Het is je leven zien met alles wat daarin gebeurt. En dat verandert alles. Het is een levenswijze waarin alles een doel heeft: elke ervaring, teleurstelling of overwinning is een markering op je levenspad die je maakt tot de unieke mens die je bent. Zo beschouwd is het leven onverklaarbaar prachtig!

6. Wat is je levensmotto?

In elk negatief zit een positief. Dat is ook wat ik aan mijn cliënten overbreng. Ik laat cliënten het positieve zien, zelfs in een voor hen onmogelijke en soms uitzichtloze situatie. Hun verbazing is voor mij een cadeautje van het leven zelf. Er is altijd een positief, kijk maar goed en je ‘ziet’ het! Een spontane gedachte, een lichtpuntje of de vogel op de vensterbank. Carpe diem: pluk de dag! Het leven heeft geen repeat knop, geen dag is te herhalen. Kijk ‘s avonds terug en attendeer jezelf op de positieve of leerzame momenten van de dag. En het zal je opvallen dat iedere dag een fotomoment heeft om te bewaren.

7. Welke vraag mis je en wat is je antwoord?

Hoe ziet het dagelijks leven van een telefonisch consulent eruit? Mijn antwoord: hoe vaak ik ook gebeld word, ik heb nooit het gevoel dat ik werk, omdat ik mijn hart volg en doe wat bij me past. In mei dit jaar ben ik afgestudeerd als life coach. Ik geef tarotcursussen, consulten en werk met kleuren in edelstenen in mijn praktijk aan huis. Onlang ben ik begonnen met de studies Wijsbegeerte, Sociale psychologie en Persoonlijkheidsleer om nog beter onderlegd te raken in het werk dat ik doe. Werken bij Helder Inzicht geeft me de vrijheid om volop met studeren bezig te zijn, wat mijn grootste hobby is. Ik voel die flow wanneer ik wegkruip in boeken of achter mijn hobby tafel, waar ik voornamelijk borduur op karton en foto’s met muziek van Tom Waits op de achtergrond.

Bel nu met Christine Versluis: 0900-7077700 boxnummer 56

Hogere Energie Henry over…

Doel en eindresultaat

Henry is een hogere energietrilling die – via SYL – zijn universele visie op onze aardse ontwikkelingen deelt. Die visie is (gratis) beschikbaar op www.handreiking.com. Wil je Henry een vraag stellen? Stuur dan een mail naar nieuwsbrief@handreiking.com en wellicht wordt jouw vraag in de volgende nieuwsbrief behandeld! De vraag deze keer:

Je zegt aan de ene kant dat alles gaat om het proces – en niet het eindresultaat – maar je zegt ook dat het belangrijk is om een doel te hebben. Dat klinkt tegenstrijdig. Hoe zit dat?

HENRY: Een doel is niet hetzelfde als een eindresultaat. Een doel is het zetten van je kompas. Dat zetten van je kompas doe je aan de hand van de coördinaten die al in je zitten. Ik noem het even jouw Blauwdruk. In jouw leven zijn er diverse ijkpunten die jou een beeld kunnen geven van jouw doel. Van de richting die jij wilt gaan om te kunnen ervaren wat je wilt ervaren (Heilig Contract). Daarbij gaat het dus om de route. Om het proces.

Een eindresultaat is een duidelijk beeld waar je op uit wilt komen. Je hebt alleen je ogen op het eindresultaat en het is pas goed als je dat hebt bereikt. Dát is het belangrijkste verschil.

Van energie tot energie,

HENRYNieuws algemeen

Strengere regels OPTA

In verband met strengere regels van de OPTA (toezichthouder voor telefonie) voor betaalnummers worden vanaf 1 oktober betaalde gesprekken na vijftig minuten automatisch verbroken.

Bellers van Helder Inzicht krijgen daardoor voortaan vooraf te horen dat een gesprek maximaal € 40,- kan kosten; het aantal gebelde minuten maal 80 eurocent. Wanneer de klant langer wil bellen, dient hij of zij Helder Inzicht opnieuw te bellen. Door in het menu optie 2 te kiezen, kan de beller – na het intypen van het boxnummer – het gesprek met de consulent direct weer voortzetten.

Nieuws van de consulenten

Cursussen Encaustic art en Tarotleggen

Oud-consulente Nadia geeft een cursus ‘Encaustic art’ en een cursus ‘Tarotleggen’.

Encaustic art is het maken van kunstwerkjes op speciaal papier met bijenwas. De bijenwas wordt aangebracht met een strijkijzer. “Iedereen kan het, elk werkje is uniek en het is leuk om te doen”, zegt Nadia. Ze vertelt cursisten over de geschiedenis van de Encaustic art en leert een aantal technieken. Ook is het mogelijk om samen met Nadia de symboliek van de gemaakte kaart te lezen. De cursus kost € 45,- inclusief werkboek, materialen en koffie of thee. Data: 4/10, 18/10, 15/10 of 29/11 van 13.00-15.30 uur.

Tijdens de cursus ‘Tarotleggen’ komen vragen als ‘wat is tarot?’, ‘wat zegt het je?’ en ‘wanneer gebruik je het?’ aan de orde. “Tarotleggen is niet waarzeggen, maar het naar boven halen van het onderbewuste”, zegt Nadia. “Het is geen magie of duivelswerk, maar intuïtief werk.” De cursus kost € 60,- en duurt drie keer twee uur van 9.30-11.30 uur. Groep 1: 23/09, 30/09, 07/10, groep 2: 29/09, 06/10, 13/10, groep 3: 08/10, 15/10, 22/10.

De locatie van beide cursussen is: Beatrixweg 19, 8171 VZ Vaassen. Voor meer informatie of inschrijven: info@witte-roos.nl of 0578-571335.

Berichten van bellers

Oproep!

Het nieuwsmagazine van Helder Inzicht wil niet alleen een digitale uitgave zijn vóór bellers, maar ook dóór bellers. Wil je dus reageren op dit nieuwsmagazine, heb je zelf gedichten, (korte) verhalen of andere reacties die in dit magazine thuishoren? Of wil je misschien iets kwijt over het gesprek dat je met een consulent voerde? Het kan! Stuur je reactie naar: nieuwsmagazine@orange.nl en wie weet zie je jouw bijdrage in het volgende nieuwsmagazine in deze rubriek terug!

Gedicht

Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn.
Onze diepste angst is dat we onmetelijk krachtig zijn.
Niet onze duisternis, maar ons licht, is wat we het meeste vrezen.
We vragen ons af ‘Wie ben ik om briljant en schitterend te zijn?’

Je bent een kind van god.
Jezelf kleineren dient de mensheid niet.
Er is niets verhevens aan ineenkrimpen,
zodat een ander zich niet onzeker zou voelen in jouw aanwezigheid.

We zijn geboren om de glorie van god,
die in ons allen aanwezig is,
te laten zien.

En als we ons eigen licht laten schijnen,
schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen.
Als we bevrijd worden van onze eigen angst,
zal alleen onze nabijheid al bevrijdend zijn voor anderen.

Nelson Mandela 1994
Info Helder Inzicht

Je krijgt dit nieuwsmagazine omdat je je hebt aangemeld op onze website.
Afmelden? Stuur een e-mail naar nieuwsmagazine@orange.nl

Het volgende nieuwsmagazine verschijnt over twee maanden!