Coördinatie en eindredactie: Francine McCaine

Aan deze nieuwsbrief werkten mee:

Judith Dijkstra-Waal, Christine Versluis, Cailin Kuit, Chérie Rellum, Syl, Ria Straatman, gastdichter Beer van Drieland

Horoscoop dec/jan

Door Francine McCaine

Ram
Je weet dat je veel bereikt hebt, maar toch lijkt er iets te wringen. Er zijn allerlei zaken die je bezighouden en die je onrustig stemmen. Het vertrouwen in hoe de dingen natuurlijk verlopen, is even iets minder. Alles lijkt zwaarder dan normaal, maar de problematiek speelt zich voornamelijk in jezelf af. In je omgeving is alles stabiel, alleen jij weet niet wat je met deze verwarring in jezelf aan moet. Je bent meer in je hoofd dan in je gevoel. Schenk niet teveel aandacht aan de vele gedachten die er door je hoofd gaan. Aan de buitenkant is er weinig te zien van deze onrust: je bent en oogt energiek en dat trekt de energie van anderen aan! Mensen komen naar je toe om je mening te horen en jij weet precies wat je ze moet vertellen. Je bent een prima raadgever en het is een uitlaatklep om je even wat meer op anderen te richten. Wanneer je daarbij niet voorbijgaat aan jezelf, is dat voor dit moment helemaal prima!

Stier
Je bent afstandelijk naar degenen naar wie je eigenlijk het meeste verlangt. Maar het is moeilijk om te zien wat er achter deze angst voor contact schuilgaat, en je probeert je gevoelens bijna krampachtig in balans te krijgen. Eigenlijk weet je ook wel dat balans vanuit een natuurlijk mechanisme ontstaat. Het gevolg is dat je je geen houding weet te geven tegenover de verschillende personen in je leven. Iedereen heeft wel iets aantrekkelijks, maar datgene wat voor jou écht belangrijk is, daar lijk je niet bij te kunnen komen. Toch is het belangrijk dat je in sommige gevallen heel specifiek kiest voor het aangaan van het contact. Overgave is niet iets wat je kunt bedenken of kunt controleren. Het komt vaak vanuit een onverwachte opening of ingang. Laat de controle los en je zult zien dat die opening zich aandient voor je het goed en wel beseft.

Tweelingen
Het is een zeer belangrijke tijd. Je bent je aan het bezinnen op wie je bent. Je overdenkt dat wat eigen is en dat wat opgelegd is door de buitenwereld. Je onderzoekt, ontdekt en betreedt diepere gevoelslagen waarvan je niet wist dat ze er waren. Je maakt contact met je schaduwkanten en dat zorgt voor creativiteit. Onderdrukte emoties komen los en kunnen voor verrassende inzichten zorgen. Je wordt in dit proces begeleid door iemand uit je omgeving, die aanvoelt wat er met je gebeurt. Deze emotionele bijstand is belangrijk, en je zult deze persoon op een zelfde manier ook weer iets kunnen teruggeven. Dynamische uitwisseling is de relatie tussen jullie. Koester dit. Het is een verbintenis voor het leven, los van alle vormen. Wanneer je deze relatie durft aan te gaan en al je ideeën over wie je zou moeten zijn durft los te laten, ligt geluk binnen handbereik!

Kreeft
Van ‘binnen’ is het rustig en ruimtelijk, terwijl er buiten je allerlei muren worden opgetrokken. Het ligt niet aan jou. De enige manier om met de beperkingen om je heen om te gaan, is door je creativiteit aan te boren en dat is op dit moment geen enkel probleem. Je zit goed in je vel, bent energiek en ervaart balans tussen lichaam en geest. Je onderzoekt je emoties en weet dat je je zaakjes op orde hebt. Niemand die daar iets aan kan veranderen, ook al zijn de uitdagingen in de buitenwereld momenteel erg groot. Je bent in staat om door de blokkades van anderen heen te breken en om degenen die kwaad in de zin hebben tactisch te ontwapenen. Dat maakt je niet alleen geliefd bij de ander, maar ook bij jezelf. Kijk eens wat vaker op deze manier naar jezelf. Dit ben jij!

Leeuw
Je bent je er sterk van bewust dat je momenteel geen controle hebt over de omstandigheden. Er doet zich een mogelijkheid tot verandering voor, maar je weet niet precies hoe je deze verandering moet bewerkstelligen, of hoe je met de nieuwe energie in je leven dient om te gaan. Je wordt geconfronteerd met een situatie die je al diverse keren eerder in je leven bent tegengekomen. Je weet dat je er iets mee moet en dat dit een kans is om het mechanisme te doorbreken. Gevoelsmatig zorgt het echter voor verwarring. Je neemt liever je toevlucht tot tactiek, dan in alle open- en eerlijkheid naar je emoties te kijken. Daardoor ontstaat de stagnatie die je juist probeerde te vermijden. Probeer te ontspannen en ga de angst niet uit de weg. Het bewandelen van de weg van je emoties zal je een nieuwe werkelijkheid binnen voeren.

Maagd
Liefde op het eerste gezicht! Of tenminste een ervaring die je ten diepste raakt. Dat is wat de kosmos op dit moment voor jou in petto heeft. Deze heftige gevoelens nemen je zo in beslag dat er verder weinig uit je handen komt. En dat niet alleen: het zorgt voor twijfel. Twijfel aan jezelf, aan de situatie en aan de ander die dit bij je losmaakt. Niets lijkt meer zeker of vanzelfsprekend en je wereld staat op de kop. Je bent een beetje los van de realiteit en weet niet goed hoe je te gedragen. Daarom hou je je maar even afzijdig van zaken die al te veel concentratie en geesteskracht vereisen en neem je geen grote beslissingen. Waarschijnlijk was je emotioneel zo toe aan deze ervaring, dat allerlei andere dingen daardoor nu minder belangrijk zijn. En hoewel het verwarrend is, geniet je met volle teugen van dit plotseling zo rijke en verrassende gevoelsleven. De extase zal op den duur wat afnemen, maar de op gang gebrachte beweging zal doorgaan en voor nieuwe dingen zorgen!

Weegschaal
Denken en voelen zijn in balans. Je bent je zeer bewust van je eigen kracht en van je vermogen om anderen te geven wat zij nodig hebben. Je hebt een belangrijke stap voorwaarts gezet om oude conflicten in jezelf aan te pakken. Dat betekent dat oude manieren van het omgaan met onzekerheden en twijfels langzaam aan verdwijnen. Je durft je gevoel meer te laten spreken. Daardoor ontstaan nieuwe openingen en kun je afstand doen van je bijna versleten wapenuitrusting. De liefde vereist een nieuwe benadering en hoewel nog totaal onduidelijk is wat voor aanpak dat precies moet worden, weet je in deze spanning toch uiterst behendig met de situatie om te gaan. Je wil is sterk en je bent in staat om veel te bereiken. Je bent één en al persoonlijkheid en weet precies wat je moet doen om succesvol te zijn. Geen hindernis is je te veel. Go for it!

Schorpioen
Je timmert heel bewust aan de weg en dat werpt vruchten af. Je zit ijzersterk in je vel en laat verstand en verlangen helemaal naast elkaar bestaan. Vanuit deze uitgangspositie is alles mogelijk, maar vooral datgene wat je ten diepste wilt! De dingen lijken uit zichzelf naar je toe te komen. Je krijgt een kans om je ideeën en inspiraties concreet te maken en er iets mee te doen. Dat kan een nieuwe boost aan je carrière geven, waarin je meer van jezelf kwijt kunt dan voorheen. Het zit allemaal erg mee, maar aan de andere kant werk je er zelf hard voor en ben je bereid om alles te geven wat nodig is. Deze instelling, gecombineerd met de gelukkige omstandigheden, biedt goede perspectieven voor wat komen gaat!

Boogschutter
Je hebt precies door hoe de zaakjes in elkaar steken en bent in staat dit op een heldere en directe manier te verwoorden. Je spreekt direct tot het hart van de ander. Zonder dat het je bedoeling is, verwerf je aanzien. Mensen kijken tegen je op en zijn graag in je gezelschap. Jij bent op dit moment je eigen beste gezelschap en geniet van alles wat op je pad komt. Je leeft je behoeften en zorgt goed voor jezelf. Dat zorgt ervoor dat je in opperste conditie bent. Ondanks de drukte op mentaal vlak, is er genoeg ontspanning en kom je tot rust. Er spelen zich zinneprikkelende gebeurtenissen af, die je letterlijk met beide benen op de aarde houden. Misschien heb je besloten je lichaam meer aandacht te geven of misschien ben je op dit moment gewoon meer in staat te genieten van de simpele basale dingen. Het is een tijd van geboorte, zowel letterlijk als figuurlijk. Er ontstaat nieuw leven en jij koestert het.

Steenbok
Soms zit het allemaal gewoon even tegen. Je hebt last van tegenstrijdige gevoelens en de mensen om je heen wekken je irritatie op. Daardoor worden problemen groter dan ze zijn. Toch lukt het je niet om op te houden met piekeren. Laat deze vervelende gevoelens er maar gewoon zijn, want ze wegduwen of er tegen strijden helpt niet. Maak liever gebruik van de situatie om te onderzoeken hoe je eerder met een dergelijke moeilijke fase omging. Wellicht ontdek je dat je nu minder destructief bent, en dat je beter met problemen kunt omgaan. Het is in ieder geval allemaal niet zo zwaar als het lijkt, maar het is wel nodig dat je deze hindernis neemt om verder te komen en je bewust te worden van iets. De realiteit nodigt je uit tot haar toe te treden en vraagt je daarvoor ook de minder mooie kanten onder ogen te zien. Durf je jezelf op een nieuwe manier te bekijken?

Waterman
Het is een onrustige tijd en in je directe omgeving spelen zich een aantal problemen af waar je je geen raad mee weet. Dit kan voor stress of lichamelijke klachten zorgen. Mentaal heb je je ook wel eens sterker gevoeld. Misschien ben je met de neus op de feiten gedrukt, of heb je ontdekt dat iets waar je heilig in geloofde een illusie is. Je voelt je daardoor ontheemd, loopt met je ziel onder de arm en vraagt je af hoe het nu verder moet. Toch is er ook een sterk drijvende kracht in je aanwezig, die ervoor zorgt dat je doorgaat en blijft geloven in jezelf. Hierdoor zijn er steeds weer kleine momenten waarop het ‘toeval’ je verbaasd en verrast achterlaat. Je voelt door alles heen verbinding en vertrouwt hier op, ook al weet je niet precies waar het je heenleidt. Het totale plaatje van je leven kan er op dit moment wat onstuimig uitzien, maar jij laat je er niet door uit het veld slaan. Er komt iemand in je leven die gevoelsmatig wat bij je losmaakt. Met deze persoon deel je (een) grote passie!

Vissen
Er vindt op dit moment een belangrijke verandering plaats in je leven met betrekking tot je relaties met anderen. Je hebt besloten de strijdbijl te begraven en bent bereid om naar situaties te kijken en te bepalen wat er moet gebeuren om verder te komen. Je wilt niet meer blijven ronddraaien in oude conflicten en neemt daardoor afstand van bepaalde mensen. Je bepaalt voor wie je bereid bent te vechten, en voor wie je geen energie meer beschikbaar wilt stellen. Dat kan op sommige momenten een gevoel van eenzaamheid geven, want niet iedere relatie is meer wat het ooit geweest is. Toch is het nodig om nu beslissingen te nemen en knopen door te hakken. Door je relaties met anderen onder de loep te leggen, doe je dit in feite ook met jezelf en met wie je nu bent. De beslissingen die je nu neemt, zullen al snel concrete gevolgen laten zien. De situatie vereiste dus enkel nog jouw handelen: het bewustzijn ervan – en het proces van in het reine komen daarmee – was er al veel langer.

 

NIEUWSMAGAZINE 5, DECEMBER 2008/JANUARI 2009

Kijk ook op onze website www.helderinzicht.com

Van wijsheid naar kracht

Vrouwenwijsheid: een cursus voor vrouwen door vrouwen

Door Francine McCaine

We leven in een maatschappij waarin vooral mannen de topfuncties in bedrijven bekleden en waarin vrouwen het soms moeten doen met minder salaris dan hun mannelijke collega’s. Het tijdperk waarin de nadruk lag op mannelijke kracht is volgens Caroline Daalder, oprichtster van spiritueel centrum De Quest, echter voorbij: “We bevinden ons in een periode waarin de mannelijke en vrouwelijke kracht meer in evenwicht komen, waarin de god en de godin weer naast elkaar bestaan. Wij vrouwen zijn alleen nog niet zover om dat te erkennen”. Daarom besloot Caroline een cursus Vrouwenwijsheid te organiseren. “Om de wijsheid die we allemaal in ons hebben, weer naar boven te halen”, aldus Caroline. De eerste cursus was zo’n succes, dat er in januari 2009 een tweede van start gaat.

De kracht van vrouwen wordt volgens Caroline vaak onderschat. Dat heeft volgens haar alles te maken met het historische moment waarop de godin vervangen werd door de mannelijke god. Er brak toen een mannelijk (patriarchaal) tijdperk aan, waarin de scheppende en creatieve kracht van de vrouw veranderde in onderdanigheid. “De kracht die we als vrouw hebben, daar zijn we nu eigenlijk een beetje bang voor”, vertelt Caroline. “In de cursus leer ik vrouwen terug naar hun gevoel te gaan, vanuit hun hart te leven en zich bewust te worden van wat goed voor hen is, in plaats van steeds maar weer eerst voor anderen te zorgen.” Volgens Caroline mag het vrouwelijke ego best wat sterker worden. Waarom dan geen cursus Vrouwenkracht in plaats van Vrouwenwijsheid? “Wijsheid geeft kracht”, antwoordt Caroline. “Wanneer je jezelf beter leert kennen, kom je in je eigen wijsheid terecht en daardoor krijg je de kracht om datgene neer te zetten wat je neer wilt zetten. Kracht bestaat uit wijsheid!”.

Van bitch naar amazone

Het valt Caroline op dat veel vrouwen moeite hebben met hun vrouwelijkheid. “De mannelijke kant is bij de vrouw van tegenwoordig vaak veel sterker ontwikkeld”, vertelt ze. “Dat zie je bijvoorbeeld bij vrouwen die hoge functies in de politiek of in het bedrijfsleven bekleden: bijna al deze vrouwen hebben iets mannelijks. Is het niet in hun uiterlijk, dan is het wel in de manier waarop ze zich presenteren. En dat moet ook, want anders kom je er niet.” Zo is de ‘bitch’ volgens Caroline een aspect van de vrouw waarbij er sprake is van (mannelijke) agressie. “Wat je kunt leren, is om van die bitch een amazone te maken”, vertelt ze. “Een amazone is een strijdster die niet alleen op een logische (mannelijke) manier strijdt, maar die zich tegelijkertijd bewust is van haar handelen. Ze valt niet meteen blindelings aan, maar bekijkt de situatie eerst. Ze houdt rekening met het grotere geheel, is praktisch en in haar strijdbaarheid gericht op harmonie. De amazone wendt haar vrouwelijke kracht bewust aan.”

Tijdens de cursus staat het weer terugkomen in de vrouwelijkheid en de vrouwelijke kracht centraal. De cursus is gebaseerd op natuurtradities als het sjamanisme en de hekserij, en het boek De 13 Clanmoeders van Jamie Sams. De 13 clanmoeders vertegenwoordigen de vrouwelijke kwaliteiten die iedere vrouw in zich heeft. Tijdens de cursus staat er iedere keer een andere clanmoeder centraal. ‘Echte’ vrouwelijkheid is volgens Caroline liefdevol en scheppend. “Dat zie je aan de zwangerschap”, zegt ze. “Fysiek verandert er van alles in de vrouw om nieuw leven te kunnen baren. En dat gebeurt niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, rationeel en spiritueel.” De vrouw heeft volgens Caroline alleen al door haar lichamelijkheid een extra manifestatiekracht, waarmee ze dingen kan neerzetten. De vrouw die zich hier bewust van is, kan met die kracht leren werken.

Zoveel mensen, zoveel paden

Caroline heeft een uitgesproken mening over spiritualiteit en combineert elementen uit verschillende spirituele stromingen in haar cursussen: “Er zijn veel verschillende paden, mensen en richtingen en volgens mij gaat het in het leven om het bewandelen van je eigen pad en het bij jezelf blijven. Voelt iets goed, ga ervoor. Voelt iets niet goed, stop er dan mee. Er zijn vele wegen die uiteindelijk tot zelfkennis kunnen leiden”. Er zit volgens Caroline veel kaf tussen het spirituele koren, maar zo zijn er volgens haar ook zakenlui, politici en mensen op allerlei andere gebieden die niet integer zijn: “Vervelende dingen komen overal voor en het is vaak een klein groepje dat het voor de rest verziekt. Daarom is het belangrijk om bij je gevoel te blijven en jouw weg te gaan”. In contact komen met wie je bent en met wat jouw pad is, kan volgens Caroline al op een heel eenvoudige manier. “Zoek stilte en sta eens een paar minuten stil bij wat er gebeurd is die dag”, adviseert ze. “Het is de stilte in jezelf, waardoor je jezelf kunt leren kennen.”

Voor meer informatie of opgave voor de cursus: www.centrumdequest.nlPsychosofia: de wijsheid van het hart

Door Judith Dijkstra-Waal

De vele spirituele stromingen die er zijn hebben één ding gemeen: ze zijn eigenlijk allemaal met hetzelfde bezig. Het verschil is de manier waarop dit wordt vormgegeven. Het is de vraag welke stroming bij jou past. Ik kwam erachter dat dit voor mij Psychosofia is. In Psychosofia gaat het vooral om bewustwording. Een belangrijke gedachte is dat het niet nodig is om jezelf te veranderen, maar wel om jezelf te accepteren. En dat je tot je eigen oplossingen kunt komen, omdat alle oplossingen al in jezelf aanwezig zijn. Niemand is het slachtoffer van anderen of van de omstandigheden; je hebt je leven in eigen hand. Zo kijk ik ook zonder oordeel naar mijn eigen emoties. Ik laat de emoties er gewoonweg zijn, in plaats van me erdoor te laten leiden. Met Psychosofia help ik anderen om tot dit soort bewuste keuzes te komen!

Ik heb in 2007 mijn diploma behaald voor de opleiding tot spiritueel genezer vanuit Psychosofia. Ik kwam in aanraking met deze opleiding via een spiritueel centrum, waar ik een cursus intuïtief schilderen volgde. Mijn kijk op de mens, het leven en de wereld kwam erg overeen met de psychosofische benadering. Ik verdiepte me er in en kreeg bevestigd wat ik innerlijk al wist. Voor die tijd werkte ik als fysiotherapeut al op deze manier met vooral kinderen (intuïtief afstemmen). Door de opleiding kan ik nu beter plaatsen wat ik doe en kan ik gerichter een doelstelling formuleren en een behandelplan opstellen

Psychosofia betekent letterlijk ‘wijsheid van Geest’. Ieder mens heeft deze wijsheid in zich. Het is geen uit boeken verkregen kennis, maar het inzicht dat je krijgt wanneer je naar je hart luistert. In je hart komen persoonlijkheid en ziel samen. Spirituele genezing vanuit Psychosofia is heelwording van de eenheid van Geest, ziel en persoonlijkheid. Daardoor krijg je toegang tot je innerlijke wijsheid, die je via jouw unieke persoonlijkheid tot uitdrukking brengt. Er komt tegenwoordig van alles aan het licht in de wereld, zoals genocide in Armenië en Noord-Korea, nieuw gevonden evangeliën, milieuzaken, etc. Maar wat zich op groot niveau afspeelt, speelt ook op kleiner niveau bij ieder mens persoonlijk. Dit is een uiting van een algehele bewustwording.

De behandeling

Een behandeling bestaat uit gesprekken die je in verbinding brengen met je kern. Ik kijk samen met jou en zonder oordeel naar je problemen, sterke emoties en voor jou ongemakkelijke situaties. We kijken naar wat er is, naar wat het je kan vertellen, naar wat er in jou wordt geraakt in deze situatie en naar wat nu nodig is. Door de gesprekken kan er erkenning en acceptatie ontstaan. Ter ondersteuning geef ik energie-, integratie- of transformatiebehandelingen. Verder kunnen meditaties en visualisaties helpen om tot bewustwording te komen. Op de bellijn help ik je door naar je te luisteren en de juiste vragen te stellen. Daardoor kom je zelf op het antwoord (de oplossing komt immers van binnenuit!). Ook maak ik je bewust van je innerlijke kracht en stimuleer ik je om daar op te vertrouwen. Een tip: vraag jezelf af wat er speelt en wat je raakt, en wees eerlijk in het antwoord. Kijk met liefde en zonder oordeel naar jezelf, je gevoelens en je gedachten. Weet dat gevoelens en gedachten weer verdwijnen, maar dat ze je op dat moment iets duidelijk kunnen maken. Het zijn kansen om dichter bij jezelf te komen en te blijven!

Voor meer informatie: www.praktijkdeessentie.com, www.praktijkdeessentie.nl, www.vsgp.nl, www.ver-vgp.nl, www.zohranoach.nl

Pen en papier als brug naar zelfkennis

Door Christine Versluis

Schrijven doorbréékt iets. Vaak wordt er gesproken over ‘iets van je af schrijven’, maar hoe je dat het beste kunt doen is niet altijd duidelijk. Onderstaande oefeningen kunnen je hierbij helpen. Niets moet, alles mag. Probeer zoveel mogelijk vanuit je gevoel en niet vanuit de ratio te schrijven. Je begint dan vrij te associëren, waardoor je steeds dieper in en bij jezelf komt. Uitkomsten van de oefeningen kunnen verrassend en inzichtgevend zijn. Juist het zwart op wit zien staan van je gevoelens en moeilijke punten schenkt helderheid en maakt het tastbaar, waardoor de oplossing er al is.

Oefening 1
Waar heb ik last van?
Ik heb last van… Vul in waar je last van hebt, punt. Maak vervolgens 15 zinnen die beginnen met ‘omdat’. Elk ‘omdat’ houdt een reden in en slaat op de voorgaande zin. Voorbeeld: Ik heb last van slapeloosheid. Omdat ik de hele nacht lig te piekeren. Omdat ik nogal veel aan mijn hoofd heb. Omdat er veel dingen zijn gebeurd. Omdat ik betrokken ben geraakt bij een ongeluk.

Oefening 2
Het ‘omdat’ verhaal
Maak dezelfde oefening nog een keer maar laat nu het woord ‘omdat’ weg. Zo ontstaat er een lopend verhaal. Voeg zinnen samen door hooguit gebruik te maken van woorden als ‘en’, andere voegwoorden of ‘want’. Voorbeeld: Ik heb last van slapeloosheid. Vaak lig ik hele nachten te piekeren. Ik heb ook zoveel aan mijn hoofd. Er zijn de laatste tijd veel dingen gebeurd. Ik ben betrokken geraakt bij een ongeluk. Deze oefening laat zien hoe we al schrijvende oplossingen vinden voor de dingen waar we last van hebben.

Oefening 3
Wie wil ik zijn?
Hoe zou ik willen zijn? Maak weer vijftien zinnen waarin staat wie, wat of hoe je graag zou willen zijn. Het gaat dus om dingen die je zelf absoluut niet bent. Overdrijf hoe je zou willen zijn. Laat je hierbij niet beperken door onmogelijkheden. Ik zou graag… Voorbeeld: Ik zou graag vriendelijker zijn tegen mijn collega's. Ik zou graag tien jaar jonger zijn. Ik zou graag binnenhuisarchitect zijn. Ik zou graag brutaal zijn.

Oefening 4
Een lopend verhaal
Voeg de regels van oefening 1 en 3 bij elkaar en maak er een lopend verhaal van. Voorbeeld:
Ik heb last van slapeloosheid. Hele nachten lig ik te piekeren. Was ik maar binnenhuisarchitect.
Ik heb van alles aan mijn hoofd. Tien jaar geleden kon ik nog aardig zijn tegen anderen.
Inmiddels is er veel gebeurd. Enzovoort.

Oefening 5
Wat kan ik er aan doen?
Nu we bepaald hebben waar we last van hebben en hoe we graag zouden willen zijn, komen we bij de verdieping van dit schrijven. Maak weer vijftien zinnen bij elk van de volgende drie punten:
1. Ik ben/kan/wil niet
2. Wat houdt me tegen?
3. Wat zou ik eraan kunnen doen?
Er is altijd een oplossing, verzin er desnoods één. Gebruik je fantasie. Wat je opschrijft hoeft niet waar of mogelijk te zijn. Voorbeeld: Ik kan er niet van genieten als er mensen bij mij op visite zijn. Omdat ik bang ben dat er wijn gemorst wordt op mijn Perzische tapijt. Ik moet me realiseren dat mensen belangrijker zijn dan spullen. Ik geef veel geld uit aan een goede tapijtreiniger of ik vervang het tapijt door laminaat.

Adviezen, tips en nadenkertjes

- Schrijven: een zelf te initiëren therapie.
- Steeds een niveau dieper in het probleem.
- Begin met iets eenvoudigs.
- Vraag jezelf bij ‘omdat’ nr. 15 (oefening 1) af: Waar had ik ook weer last van?
- Je kunt om het probleem heen blijven cirkelen, tot ongeveer ‘omdat’ nr. 8: dan weet je niets meer te verzinnen en heb je twee keuzes: stoppen of de diepte in.
- Heb de pretentie er literatuur van te kunnen maken.
- De Waarheid zit ook verborgen in de dingen die je verzint.
- Probeer juist niet (logisch/verstandelijk) na te denken.
- Probleemschrijven: een altijd op alles toepasbare techniek.
- Alle oplossingen zijn goed.
- Wat gaat er mis en hoe kan ik dat veranderen?
- Wat houdt je tegen om dingen juist niet te doen?
- Inzicht in eigen problemen.

Ik hoop dat dit artikel als een lichtje mag schijnen in jezelf en je op ideeën brengt voor zelfbeschouwing die leiden naar meer innerlijke voldoening en uiterlijke helderheid.

praktijkinzicht.come2me.nl

In voor- en in tegenspoed: het hier-en-nu

Door Francine McCaine

‘In het hier-en-nu zijn’ is een populaire spirituele slogan, maar wat is dat hier-en-nu eigenlijk precies? Acceptatie? Het moment dat altijd weer voorbij is wanneer je erbij stil staat? Een gebruiksvriendelijke mandala? Het hier-en-nu is niets meer of minder dan dit moment. Het op dit moment geluk nastreven én het op dit moment ongelukkig kunnen zijn. Het aandacht geven aan wat er is, wat het ook is. Dat is niet moeilijk in het geval van plezierige dingen, maar de minder leuke dingen dáár kijken we vaak liever niet naar. En zo wordt in het hier-en-nu zijn soms een gerichtheid op het aangename, terwijl juist de minder makkelijke kanten de potentie in zich hebben om ons ergens op te wijzen en vanuit daar de nodige veranderingen op gang te brengen.

Soms hebben we het idee dat we de vervelende dingen moeten loslaten. De huidige situatie is dan onbevredigend en iets anders is gewenst. Het andere ligt ergens in de toekomst: de gerichtheid daarop, gecombineerd met de ontevredenheid over het hier-en-nu, creëert een patstelling waarin het gevoel kan ontstaan gevangen te zitten. De hunkering naar het geluk in de toekomst wordt dan vaak nog groter, zonder dat dit (zogenaamde) geluk binnen handbereik is. Denken dat je iets moet loslaten om verder te komen, is denken dat je jezelf aan je eigen haren uit het moeras kunt trekken. Als je het zou kunnen loslaten, zou je het niet hoeven loslaten, want dan had je het immers al lang losgelaten. Het probleem is nu juist dat iets je in de greep houdt; iets waar je geen controle over lijkt te hebben. Iets kan alleen maar jou loslaten (en dus niet omgekeerd), wanneer je accepteert waar je bent en het hier-en-nu onder ogen ziet. Contact maken met wie je bent en waar je bent – in plaats van je te focussen op wie je nog niet bent en waar je nog niet bent – laat geblokkeerde energie weer op gang komen. Daardoor veranderen situaties vanuit zichzelf.

Je kunt een situatie niet veranderen door voorbij te gaan aan de feiten en weg te dromen in ideeën over hoe het zou moeten zijn. Het is hetzelfde als uitgeput zijn en denken dat je allerlei dingen moet doen om aan die toestand een eind te maken. En wat er is, is er niet voor niets. Het is het gevolg van wat je zelf creëerde en van wat je zelf bewust of onbewust wilde of jezelf waard vond. Deze confrontatie met onszelf gaan we vaak liever niet aan, waardoor we vluchten in de toekomst of het verleden. Ontevredenheid is niet verkeerd: het is de richtingaanwijzer voor wat komen gaat en voor het naderende afscheid van het oude. Werkelijk in de ontevredenheid kunnen zijn – in plaats van eruit weg te willen – is de eerste stap op weg naar iets anders.

Er is niets dat moet, ook al ervaren we nog zoveel druk van buitenaf. Wat er niet is, is blijkbaar niet nodig. Wanneer de onvrede niet sterk genoeg is, is er (nog) geen noodzaak tot verandering. Gedurige onvrede veroorzaakt onrust, het beroert de geest en de ziel en laat de energie op gang komen die nodig is voor verandering. Wanneer die energie er niet is, zal er weinig gebeuren. Alle pogingen die wel in die richting gaan, ontbreekt het dan aan kracht. We kunnen dus niet anders dan volledig in de hier-en-nu zijn en meegaan in de energie die er is. We hoeven daarvoor niets anders te doen dan te stoppen met wegrennen. Wanneer dat lukt, leven we het leven (in plaats van het tegen te werken) en ervaren we de rijkdom van het ontzagwekkende hier-en-nu waarin alles aanwezig en mogelijk is!

francinemccaine.blogspot.com“Ik droom, zie en hoor andere dingen dan anderen”

Hoe de ontdekking van haar gave het leven van consulente Cail veranderde

Door Cailin Kuit

Even voorstellen: ik ben Cail, personal coach, aroma-, celzout- en bloesemtherapeute. Ik ben 40 jaar en heb door de jaren heen veel ervaring opgedaan. Omdat ik ter wereld kwam met een lichamelijke beperking en in een ontwricht gezin opgroeide, leerde ik al op jonge leeftijd mijn leven in te richten zoals ik dat voor ogen had, in plaats van mij te conformeren aan anderen. Dat was niet altijd even makkelijk, maar de beloning van het doorzetten is groot. Het heeft in 2008 geresulteerd tot de oprichting van Een Helder Licht, mijn praktijk voor spirituele ontwikkeling, aromatherapie, Dr. Schüßler celzouttherapie, bloesemtherapie en personal coaching.

Spirituele gevoeligheid?

De interesse in alles wat net even anders was, heb ik al vanaf kleins af aan. Al kun je eigenlijk niet van ‘interesse’ spreken: het was er gewoon. Als klein meisje droomde ik regelmatig over dingen die later gebeurden. Ik was me er niet van bewust dat dit bijzonder was en vond het zelf niet vreemd. Ik nam aan dat dit bij iedereen zo was. Pas later, toen ik een jaar of 11 was, realiseerde ik mij dat dit niet het geval was. Dat was als een donderslag bij heldere hemel. Het was de laatste dag van de schoolvakantie en die nacht had ik een afschuwelijke droom gehad over een vriendinnetje dat te water raakte en verongelukte. Toen ik de volgende dag op school kwam, deelde ik deze nachtmerrie met mijn beste vriendinnetje. Eenmaal in de klas, zaten daar ook de ouders van het verongelukte meisje; zij vertelden wat er gebeurd was. Het was precies zo gegaan als in mijn droom. Later die dag vroeg mijn vriendinnetje hoe ik hierover had kunnen dromen. Toen realiseerde ik me plotseling en met een schok dat blijkbaar niet iedereen dit soort dingen droomt, ziet en hoort. Op dat moment was mijn leven veranderd. Het onschuldige was verdwenen.

Toekomst voorspellen?

Op de bellijn krijg ik regelmatig het verzoek om de toekomst te voorspellen. Mensen lezen mijn profiel waarin het woord ‘helderziend’ staat en denken dat een helderziende altijd de toekomst voorspelt. Maar niets is minder waar. Helderziend betekent niets meer en niets minder dan het doorkrijgen van beelden (als een soort filmpje in mijn hoofd) over zaken die belangrijk zijn voor de beller, mijzelf of de persoon die bij mij op consult komt. De beelden, geluiden en geuren die ik doorkrijg, komen van mijn gidsen en de gidsen van de vrager. Ik mag doorgeven wat voor dit moment belangrijk is en soms zit daar een stukje toekomstbeeld bij.

Voor meer informatie: www.eenhelderlicht.comOud & Nieuw tarot legpatroon

Door Christine Versluis

Kaart 1: De essentie van 2008

Terugblik
Kaart 2: Uiterlijk leven in 2008
Kaart 3: Innerlijk leven in 2008
Kaart 4: De les van 2008

Overbrugging
Kaart 5: Wat een staartje heeft in 2009.

Het eigen aandeel
Kaart 6: Ikzelf, het spirituele, hoe mijn houding is tegenover mijn leven. Hoe ik mijzelf en het leven zie: positief of negatief?
Kaart 7: Mijn behoeftes, wensen, onbewuste, verwachtingen en doelen. Waar denk ik over na, wat voel ik, wat overheerst, wat mis ik en wat wil ik?

Kijkje in de toekomst
Kaart 8: Het gebied van werk, acties, bezigheden en relaties in 2009.
Kaart 9: Mijn doel in 2009.
Kaart 10: Persoonlijk leven in 2009: wensen, verwachtingen, problemen, successen, hoop en dromen.

Resumé
Kaart 11: Resultaten, ervaringen, de oogst, voordelen en motivatie van 2008.
Kaart 12: Kansen, mogelijkheden, problemen en het nog onbekende van 2009.
Kaart 13: Ikzelf in 2009: hoe mijn houding is ten opzichte van 2009, wat er op mijn pad komt, advies en raad voor 2009, hoe ik denk over het nieuwe jaar, mijn verwachting en angst, hoe ik 2009 positief kan beïnvloeden, waar ik rekening mee moet houden, hoe ik moeilijkheden kan overwinnen. De kaart vertelt veel over het nieuwe jaar!

Mijn opgedane levenservaring kaart 11 gecombineerd met alle mogelijkheden van 2009 bepalen samen hoe ik 2009 zie. Ik kan mijzelf op basis van al deze informatie verbeteren en mijn zienswijze veranderen. De tarot geeft je ook hier aanwijzingen/inzichten voor.

GELUKKIG NIEUWJAAR!

praktijkinzicht.come2me.nl

In the spotlight

In deze rubriek staat één van de consulenten van Helder Inzicht centraal. Zeven vragen en zeven antwoorden vormen een nadere kennismaking. Deze keer aan het woord: Chérie Rellum.

1. Wat betekent helder inzicht voor jou?

Helder inzicht betekent voor mij dat je weer in contact komt met jezelf, oftewel: je innerlijk. We hebben allemaal wel eens een blinde vlek aangaande onszelf, een ander of een situatie. Ook kunnen we last hebben van ruis, waardoor we antwoorden niet goed of helemaal niet begrijpen. Bij een moment van helder inzicht weten we dat dat juist voor onszelf is; het is gerelateerd aan een gevoel, een ingeving of een soort AHA-moment. Intuïtie heeft een belangrijke plek in een proces dat naar helder inzicht leidt, omdat we openstaan voor antwoorden, die ingegeven worden.

2. Wat is je motivatie om als consulent op deze bellijn zijn?

Van huis uit ben ik gecertificeerd NLP trainer en coach. Tevens ben ik gecertificeerd in EFT (Emotional Freedom Techniques). Door op deze wijze te werken als consulent blijf ik zo dicht mogelijk bij mijn vakgebied, waarbij ik de tijdstippen van beschikbaarheid zelf kan bepalen, vanwege andere activiteiten die ik verricht in mijn vakgebied. Op deze manier kom ik in contact met diverse mensen met uiteenlopende vragen waarvan er velen openstaan voor een advies, zodat ze verder kunnen op hun pad. Ik ervaar dit als een boeiend proces.

3. Op wat voor manier probeer jij de bellers te helpen?

Ik vind het woord ‘helpen’ niet helemaal op zijn plaats. In mijn beleving is het een tweerichtingsverkeer dat plaatsvindt tussen de persoon die belt en mij; een interactie die voor mij gelijkwaardigheid uitdrukt. Ik vind het belangrijk om te luisteren, begrip te tonen en vragen te stellen om te achterhalen waar het werkelijk om gaat. Omdat er momenten zijn dat ik iemand of de situatie heel helder aanvoel, komt het voor dat antwoorden die ik geef, antwoorden zijn waar een beller naar zocht. Afhankelijk van een vraag of een kwestie, geef ik een analyse, waardoor patronen en ‘blinde vlekken’zichtbaar worden. Ook zijn er momenten dat ik kaartleg, wanneer dat gevraagd wordt. Zo kan het gebeuren dat een beller de kwestie van een andere kant ziet, waardoor andere mogelijkheden naar voren komen die beter aansluiten bij wat de persoon werkelijk wenst. Het komt ook voor dat een beller aan het eind van een gesprek zegt dat de hij of zij de antwoorden op een vraag eigenlijk al wist en dat is een mooi resultaat. Het is natuurlijk altijd aan de beller om met datgene wat er uit een gesprek komt wel of niet iets te doen. Mijn inbreng is uitsluitend een advies. Mijn doel is dat bellers aan het eind van een gesprek het gevoel hebben dat ze er wat aan gehad hebben; dat ze er iets mee kunnen. Wanneer ik bespeur dat iemand emotioneel uit balans is, pas ik ook wel eens EFT toe, waarmee ik verstoringen op de meridianen oplos.

4. Hoe ga jij zelf met problemen om?

Door de oplossingen in mijzelf te zoeken. Een gesprek met iemand anders kan ook verhelderend zijn, omdat je op zo’n moment iets wat je bezighoudt naar buiten brengt en alleen daardoor al meer ruimte voor jezelf schept. Het zit dan niet meer in je hoofd, maar je kijkt er als het ware naar. Mijn streven is om niet in het probleem te blijven, want dat lost niets op, maar mijzelf te richten op mogelijke oplossingen. Soms lukt dat en soms lukt dat wat minder goed.

5. Hoe belangrijk is spiritualiteit voor jou?

Spiritualiteit is voor mij iets natuurlijks. Het houdt voor mij in dat je als mens deel bent van een groter geheel en tevens als mens een geheel bent. Het grotere geheel is wat mij betreft geest of spirit en daar is een mens deel van. Het is ongezien, zoals de wind of de lucht die we inademen, maar daarom niet minder aanwezig. Op de momenten dat je je geïnspireerd voelt, dan ben je ín de ‘spirit’. Je merkt dan dat dingen je doet veel soepeler gaan. Je straalt en je hebt er zin in.

6. Wat is je levensmotto?

Beseffen dat iets niet door jou komt, maar via jou. In het Engels komt dit het beste tot uitdrukking: it’s coming through you, not by you.

7. Welke vraag mis je en wat is je antwoord?

Geen enkele.

Hogere Energie Henry over…

Doel en eindresultaat

Henry is een hogere energie collectief (Higher Energy) die – via SYL – zijn universele visie op onze aardse ontwikkelingen deelt. Die visie is (gratis) beschikbaar op www.handreiking.com. Wil je Henry een vraag stellen? Stuur dan een mail naar nieuwsbrief@handreiking.com en wellicht wordt jouw vraag in de volgende nieuwsbrief behandeld! De vraag deze keer:

Ik kan me er verschrikkelijk aan storen als mensen zeggen dat ik geen gelijk heb, terwijl ik zeker weet dat ik op dat moment wel gelijk heb. Ik heb het notabene zelf ervaren! Dan weet ik toch hoe het zit?

HENRY: Iedere energie is er op een specifiek moment van overtuigd dat zijn of haar visie de absolute waarheid is. En dat is het ook. Voor die betreffende energie. Het gaat dus om zijn, haar of jouw eigen waarheid. Niet om DE waarheid. Als je gaat beseffen dat jij nét zo overtuigd kunt zijn van jouw ‘gelijk’ als een ander van zijn of haar ‘gelijk’ – terwijl jullie allebei totaal andere visies hebben – dan zul je begrijpen dat waarheid slechts iets zegt over hoe je naar iets kijkt; over de filter waardoor jij kijkt.

En als je dan ook nog in staat bent om te beseffen dat de waarheid van een ander niet ‘slechter’ of ‘beter’ is dan jouw waarheid (of dat jouw waarheid niet ‘slechter’ of ‘beter’ is dan die van de ander) maar gewoon anders, dan zul je merken dat er een hele wereld van je schouders valt.

Jouw verontwaardiging is een boodschapper. Die laat iets zien over jou. Wat wordt er in jou geraakt als anderen een andere waarheid hebben, of jou niet geloven? Voel je je daardoor niet serieus genomen? Voel je je daardoor minder waard? Kijk eens onder de verontwaardiging, en leer jezelf weer een stukje beter kennen!

Van energie tot energie,

HENRYAanbiedingen van de consulenten

Ontdek jouw vluchtschema met Quantum Flight!

Als een piloot een vliegtuig bestuurt zonder een vluchtschema te maken, is het maar afwachten waar de reis eindigt. In ons leven werkt het volgens consulente Syl precies hetzelfde. Onze reis bestaat uit diverse processen en in zo’n proces is altijd sprake van een vertrekpunt en een bestemming. Alleen zijn we ons daar niet altijd van bewust. Haar nieuw ontworpen Quantum Flight consult biedt uitkomst.

Quantum Flight is een consultvorm waarmee je - door het kiezen van acht kaarten - duidelijk kunt krijgen wat jouw vertrekpunt is (welke rol je in dit specifieke proces speelt), de bestemming (de koers van het proces) en patronen waardoor je je eventueel laat afremmen of waarmee je jouw proces juist meer kracht geeft. “Niet om je te vertellen waar je heen moet of wat je moet doen”, licht Syl toe. “Maar om te laten zien welke routes er voor je open liggen en hoe je jouw kracht optimaal kunt benutten!” Syl maakt tijdens het consult ook gebruik van de informatie die ze via Henry binnenkrijgt. Dit Hogere Energie Collectief (Higher Energy) is altijd aanwezig om de gesprekken te ondersteunen.

Benieuwd? Bel Syl (box 8) of kom langs voor een live consult op zondag 4 januari 2009 op de Paraminibeurs in Capelle aan den IJssel, op zondag 18 januari 2009 op de Spiritueel Alternatief Beurs in Schalkhaar of op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart 2009 op de Paranormaal Energetica Beurs in Apeldoorn.

Voor meer informatie of een voorbeeldlegging: www.quantumflight.nlRomantische kaarsen... voor óp het lichaam!

Op zoek naar een origineel cadeau voor de feestdagen? Consulente Ria Straatman importeert soja warme lichaamskaarsen uit Amerika. “Geweldig om een massage mee te geven of je partner mee te verwennen”, aldus Ria. De lichaamskaarsen zitten in een romantisch gouden blikje en zijn gemaakt van honderd procent natuurlijke soja en natuurlijke oliën. De kaarsen kosten € 24,95 en zijn via de website van Ria te bestellen.

De lichaamskaarsen zijn onder strenge eisen voor cosmetische producten vervaardigd. De toegevoegde natuurlijke essentiële oliën voeden, verjongen en versterken de huid. Volgens Ria nemen de stimulerende aromatische geuren je mee naar een andere plaats in een verhoogde state of mind. Soja wordt warm in plaats van heet en is koeler dan paraffine. Na het aansteken van de kaars smelt deze in 15 minuten, waarna de massage kan beginnen!

De massagekaarsen zijn ook koud te gebruiken als voedende lichaamsbalsem. De kaars wordt niet hard of kleverig, maar werkt reinigend en beschermend. De lichaamskaarsen zijn gemengd met ingrediënten als karitenoot, mango, druivenpit en jojoba olie en bevatten vitamine E. Soja heeft van nature een vochtregulerend karakter en de toegevoegde natuurlijke ingrediënten hebben een rijke voedingswaarde voor de huid. De huid voelt daarna dus zijdezacht aan en is heerlijk geurend!

Voor meer informatie of een voorbeeldlegging: www.touch4life.nlStijlvolle sieraden voor de juiste look en state of mind

Deze maand brengt consulente Cailin Kuit haar edelstenen en sterling zilveren sieraden onder de aandacht op haar website. Alle sieraden die ze in haar praktijk Een Helder Licht verkoopt worden gemaakt in Nepal; niet door kinderhandjes, maar door volwassen edelsmeden. De steentjes zijn geset in plaats van geplakt, wat het sieraad stijlvoller en duurzamer maakt. Alle zilveren sieraden zijn voorzien van het Nederlands waarborg keurmerk. “Zo weet de klant zeker dat hij goede waar in handen heeft”, zegt Cailin. De setting van de stenen heeft zes maanden garantie. Voor meer informatie:

www.eenhelderlicht.com/sierraden.html

Daarnaast heeft Cailin een collectie armbanden met mooi geslepen edelstenen kralen, van onder andere Amethist (een meditatiesteen die helpt het bewustzijn te verhogen) en Onyx (een steen voor iedereen die het moeilijk vind om te gronden, en daarnaast bevorderd Onyx de concentratie). Voor meer informatie:

www.eenhelderlicht.com/krisedel.html

Bestellingen kunnen uiterlijk tot en met 15 december worden gedaan. Betalen kan via PayPal of bankoverschrijving op rekeningnummer 7094417 t.a.v. Mw. C. Kuit te Amsterdam. Houd er bij de bankoverschrijving rekening mee, dat het bedrag uiterlijk op 15 december op de rekening moet staan (van 20 december tot en met 20 januari is Een Helder Licht gesloten).

Berichten van bellers

Oproep!

Het nieuwsmagazine van Helder Inzicht wil niet alleen een digitale uitgave zijn vóór bellers, maar ook dóór bellers. Wil je dus reageren op dit nieuwsmagazine, heb je zelf gedichten, (korte) verhalen of andere reacties die in dit magazine thuishoren? Of wil je misschien iets kwijt over het gesprek dat je met een consulent voerde? Het kan! Stuur je reactie naar: nieuwsmagazine@orange.nl en wie weet zie je jouw bijdrage in het volgende nieuwsmagazine in deze rubriek terug!

Gedicht

De muur

Het is inderdaad waar. Ben ik niet gegaan om hier te zijn? Voor deze muur? Wachtend ben ik hier. Heb alles voorzien. Ook deze strijd moet gestreden worden, maar ik zal geen wapen dragen. Ikzelf zal wapen zijn.

De bewegingen gelezen. Zo lang en onontkoombaar. Alles daar is slechts schamel machtsvertoon. Waar ik ben is niet zo veel veranderd. De bomen groeiden ook in mijn afwezigheid. Zij weten op zichzelf te passen. Net zoals de vogels en het vee. Hun leven kent geen ijdelheid.

Toen de zon hoog stond is een vrouw gekomen. Zij spreekt in vele talen, kijkt met andere ogen. Haar kracht is als de mijne. Zij danst in het licht van de maan en van de sterren. Zingt liederen die ik niet versta. Verontrustend moet het zijn.

Zij vraagt: door wat worden wij gedreven, Heer? Zij is de vrouw. Ik kan daarop geen antwoord geven. Zij komt van ver. Uit een andere wereld. Uit het land van melk en honing, als ik me niet vergis. Haar hele leven heeft ze ambrozijn gegeten.

Men bood ons vrede aan. Een jong meisje werd gestuurd. Met goud en geld. Gekleed in mirre en satijn. Ook haar juwelen niet aangenomen. Ze is gegaan zoals ze kwam. De tijd, zoals altijd, is grillig met z’n giften. Wat was ze mooi!

Die muur, wat moet die hier? Dit was een vlakte! En geen stad! Wacht Heer, wordt mij gevraagd. Wacht nog een dag. Het is de vrouw die mij dat zegt. Ze was hier nooit eerder, zodoende. Zij weet niet hoe het eruit zag toen ik heel jong was. Dus toen die muur er nog niet stond.

Veel mensen weten niet wie ze zijn. Ze leven in de schaduw van hun eigen schaduw. Nooit hebben ze wit water oneindig langzaam van een berg zien vallen. Nooit zijn ze meegevoerd in een verleden dat niet het hunne was. Nooit hebben ze die muziek gehoord. Nooit die stem.

Nu ben ik hier, samen met haar. Onbevreesd slaapt zij door de koude nachten heen, en wacht. Ik ben dat niet gewend. Op de muren vrezen ook de vrouwen nu mijn toorn. Hun borsten dragen ze verborgen, als vermoeden ze mijn spiedend oog. Was er dan hoop? Was er dan nog ijdelheid?

Wij gebruiken onze tijd. Wij slapen, eten, drinken. En alles met elkaar. Ik zal haar geven waarvoor ikzelf gekomen ben. Wat zo angstvallig verborgen wordt gehouden. Daar. Ik weet en zal niet rusten. De stad zal weer de vlakte zijn. Zouden ze die stem dan nog niet horen?

Beer van Drieland
sjamaan en dichter
Info Helder Inzicht

Je krijgt dit nieuwsmagazine omdat je je hebt aangemeld op onze website.
Afmelden? Stuur een e-mail naar nieuwsmagazine@orange.nl

Het volgende nieuwsmagazine verschijnt over twee maanden!